Fene gondolta, hogy én még szakácskönyvet fabrikálok valaha, de ha már Zizi megoldotta a karácsonyi halételt, parancsoljatok egy kis szilveszteri finomságot:

Szilveszterre általában ugye malackát szokás, ami - valljuk be, macerás tud lenni. Na én egy egyszerűen elkészíthető malac-alkatrészt ajánlok, a filézett karajt. (Na már hallom is a sikítozásokat, hogy jajj, az nagyon száraz, de nyugiii, megoldjuk.)

Szóval a szép, csontozott karajt úgy kilós méretben érdemes beszerezni, egy darabban (ebből négy fő garantáltan jól lakik). Kell még hozzá szimpla, csomagolt, szeletelt bacon szalonna, meg jó adag fokhagyma, fűszerek ízlés szerint, valamint némi zsiradék vagy zsírszalonna.

Az eljárás a következő. A megmosdatott karajunkat (vagyis a malacét) fogjuk, letesszük a konyhapultra és egy hosszú pengéjű késsel oldalról hosszában (tehát a dolgozópluttal párhuzamosan :-) alagutakat szúrunk bele, ezekbe gyűrjük bele a bacont és a fokhagymagerezdeket. Egy alagútba egy csík bacon szalonna meg vagy két fokhagymagerezd jön, az alagút hosszában praktikusan elosztva. Ha a karajt ilyen szépen kipreparáltuk, belekerül egy nála valamivel nagyobb tepsibe vagy jénaiba, amit a zsiradékkal kikenünk, vagy dobálunk alá felaprított zsírszalonnát. Kívülről 7fűszersót szoktam rá szórni (túlzásba vinni nem kell, belülről is kapja a sót a bacontól), de ha épp van otthon grillfűszersó, oregano (ebből csak módjával) vagy bármi, ami húsféléknek kis pluszt ad, lehet még hozzá adagolni. A tetejére szintén jöhet pár szalonnakocka, aztán le kell fedni alufóliával vagy a jénai tetejével, és zsupsz a sütőbe.

Nekem szimpla gázos sütőm van, régi fajta, abban elsülöget bő egy órát is a jénaiban, fedő alatt (fél óra max gázon, utána már lehet közepesre venni). Egy óra után megnézem, megfordítom a húst, és még egy órát maradhat (az utolsó fél órára már nem szoktam visszarakni rá a jénaitetőt). Lényeg, hogy a hús alaposan átsüljön, és addigra szinte beleolvad a bacon, átadja a száraz karajnak a sós zsírját, a fokhagyma pedig megízesíti. (Tényleg szinte beleolvad a sülés végére, szinte eggyé válik a karajjal.)

 Aki igényli a malac bőrét, veheti a csontozott karajt bőrösen, azzal is próbáltam már, és ha lehet, még jobb az íze. Ilyenkor a bőrét beirdaljuk.

 

Lehet enni krumplival (azt is érdemes kikísérletezni, hogy a hús mellé rakja be az ember). De én általában lila káposztát csinálok mellé, mert nem vagyunk igazán nagy "köret hívők".

Szóval egy egyszerű malacétel, nem kell felügyelni, sül az magától. És ha éltetek még istenit...

Szerző: Mary_N  2009.12.23. 15:16 4 komment

Címkék: gasztro recept

A bejegyzés trackback címe:

https://maryn.blog.hu/api/trackback/id/tr501618195

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

domdodom69 (törölt) 2009.12.23. 18:36:09

szerintem, ha marad a csont és a bőr is, úgy finomabb :)
boldog karácsonyt mégegyszer!

hzizi · http://halesmas.blog.hu/ 2009.12.23. 20:19:10

anya,ez jó lehet, szilveszterkor kipróbáljuk

Enchantée · http://greenshark.blog.hu/ 2010.01.07. 17:35:00

Jaj, de finomnak hangzik!!! :)
Én nem vagyok nagy disznóevő, de egyszer majd talán kipróbálom, mert ugye soha ne mondd, hogy soha...
süti beállítások módosítása